Chipul lui Decebal

Chipul lui DecebalChipul lui Decebal este o sculptură în stâncă pe malul Dunării, localizată între Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de Orşova. Cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei a fost finanţată şi promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1994-2004. Urmare a lucrarilor, zona a devenit un punct de atracţie turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele turistice locale.

Chipul lui Decebal are o dimensiune totală de 55m înălţime şi 25m lăţime.

Are cu 6m mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.

Doar nasul lui Decebal are 7m lungime şi 4m lăţime.

Construcţia a durat 10 ani şi a costat peste 1 milion de dolari.

Cu ciocanul pneumatic, şpiţul şi barosul şi cu echipamente cărate la mare înălţime de sculptori dedicaţi, talentaţi şi curajoşi, construcţia a fost finalizată în anul 2004. Sub Chipul lui Decebal este săpată în stâncă inscripţia, în latină: DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan). Istoricul pasionat de cultura dacă a vrut astfel să susţină contribuţia românească la cultura europeană, să valorifice trecutul traco-dac al teritoriului ţării, pe care le-a susţinut de nenumărate ori în tezele sale de istorie. Pe partea cealaltă a malului Dunării, în Serbia, se află o placă memorială antică, Tabula Traiana, ridicată de împăratul roman pentru a marca drumul său şi victoriile nenumărate în Europa.

Sursa:http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-chipul-lui-decebal-–-cea-mai-mare-sculptura-realizata-in-piatra-de-pe-teritoriul-europei

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.